Over onze cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan worden toegepast bij zowel kinderen als volwassenen en is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: 

  • cognitieve therapie 
  • gedragstherapie

Tijdens de cognitieve gedragstherapie worden het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden besproken en behandeld. Binnen deze therapie ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen en gedachtes die emotionele problemen in stand houden. 

Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve interventie die wordt ingezet voor diverse klachten. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kan binnen de behandeling onder meer worden gewerkt aan het verbeteren van de sociale, communicatieve en emotieregulatie vaardigheden, alsook het zelfbeeld. 

Hoe gaat behandeling met cognitieve gedragstherapie?

Eerst breng je samen met je therapeut in kaart wat er gebeurt in je leven. En hoe je op die gebeurtenissen reageert. Je onderzoekt hoe goed jouw manier van reageren je helpt. En of er manieren mogelijk zijn die je méér helpen.

Daarna ga je oefenen met nieuwe manieren van denken en doen. Dat doe je tijdens de afspraak met je therapeut, maar vooral buiten de spreekkamer.

CGT is dus een actieve therapie waar je in je dagelijkse leven mee aan de slag gaat. Door dat oefenen leer je vaardigheden waar je je hele leven iets aan hebt.

 

Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie wordt verwezen naar de website van de vereniging voor gedrags- en cognitieve therapie.