Gehechtheidsproblemen

Als baby en jong kind ben je afhankelijk van volwassenen, meestal je ouders. Zij zorgen voor je en reageren op jouw behoeftes. Zo bouw je samen een vertrouwensband op. Je leert daardoor dat jij de moeite waard bent. Vol vertrouwen ga je nieuwe situaties aan, omdat je weet dat je altijd op hen terug kunt vallen bij moeilijke, stressvolle situaties. Dat wordt ‘een veilige hechting’ genoemd.

Soms gaat er in het opbouwen van die hechtingsrelatie iets minder goed. Bijvoorbeeld doordat er iets naars is gebeurd of doordat de volwassene (onbedoeld) minder beschikbaar was. Er is dan te weinig vertrouwen gegroeid, te weinig vertrouwen in jezelf en de ander. Sommige kinderen vinden het moeilijk om hun gevoelens te herkennen en te delen. Sommige kinderen kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Dat wordt ‘onveilige hechting’ of ‘problematische gehechtheid’ genoemd. Ook op latere leeftijd kan je daar moeilijkheden door ervaren.

Kenmerken

Als een kind gehecht is, kan het vol vertrouwen de omgeving gaan ontdekken en risico’s gaan nemen. Zo leren we. Een kind komt ook weer terug bij de ouder voor contact en troost. Kinderen die een problematische of onveilige gehechtheid hebben, kunnen verschillende problemen laten zien. Misschien herken je één of meer van onderstaande dingen wel bij je kind of jezelf:

Moeite om anderen te vertrouwen
Moeite om jezelf te vertrouwen
Niet goed weten wat je voelt en denkt
Graag alles zelf willen bepalen en controle willen houden.
Moeite met aangaan en onderhouden van vriendschappen
Opstandig zijn
Slecht tegen onrecht kunnen
Zoekt anderen niet makkelijk op voor hulp of troost
Veel contact zoeken (allemansvriend)
Moeite met omgaan met sommige emoties
Snel boos en gefrustreerd raken
Overdreven waakzaam zijn
Angstig, teruggetrokken gedrag
Wisselend gedrag, waardoor anderen in de war raken

Meer informatie over de behandeling van gehechtheidsproblemen?

Wil je meer informatie over behandeling van gehechtheidsproblemen? Bel dan Miranda Tong Sang op 06-44250725 of mail je contactgegevens naar: info@yousense.nl

Benieuwd naar onze behandelaren? Daarvoor verwijzen we je graag naar de pagina: behandelaren.