Virtual reality (VR) is een e-Health behandeling, waarbij je je met een speciale VR bril in een andere werkelijkheid bevindt. Het is een computertechniek waarbij sensoren de bewegingen in je hoofd volgen. Als je je hoofd beweegt, beweegt het beeld dat je ziet dus met zich mee. Het geeft je het gevoel alsof je daadwerkelijk in de omgeving bent en dat voelt levensecht aan. De beelden die je binnen in een VR-bril ziet, kunnen bestaan uit filmmateriaal, een 3D-omgeving die door de computer wordt gegenereerd of een combinatie hiervan.
VR is heel effectief bij angstbehandelingen, empathietraining, gedragstraining en ontspanning. Daarover vertellen we je op deze pagina meer.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat VR therapie een effectieve methode is om gedragsveranderingen te realiseren. Wij gebruiken de VR therapie mogelijkheden van Vrendle. Vrendle biedt een bibliotheek met meer dan 160 VR behandelingen en trainingen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Dit kan variëren van het ervaren van een schooldag met ADHD tot agressie regulatie en omgaan met confrontatie.
Ben je benieuwd welke behandelingen er mogelijk zijn? Ontdek de behandelingen op de website van Vrendle. Als wij VR therapie inzetten, is dat altijd als onderdeel van een behandeltraject.
Wij ervaren VR therapie als heel effectief. De video’s zijn namelijk een waardevolle aanvulling op een bestaande behandeling, om hiermee een situatie te oefenen die normaal lastiger te simuleren is. De simulatie is in 360 graden gefilmd, waardoor het levensecht voelt.
Het kan je bijvoorbeeld laten zien hoe een situatie eruit ziet door de ogen van iemand anders. Zo kunnen we bijvoorbeeld een situatie simuleren waarbij een conflictscheiding door de ogen van een kind wordt gezien. Of kan de depressie van een partner worden ervaren. Dit kan een blikopener zijn, wat zelfs de wil om te veranderen opwekt.
Tevens helpt een VR behandeling bij het overwinnen van een angst terwijl je in een veilige setting bent. Wij snappen namelijk dat het moeilijk kan zijn om je angst onder ogen te komen.
Wil je meer informatie over VR therapie, om te beslissen of dit een geschikte therapievorm voor jou is? Lees dan meer informatie op de website van Vrendle of neem gerust contact met ons op, zodat wij de mogelijkheden met je kunnen bespreken.